Soms ga ik op jacht met vrienden die daarvoor speciaal naar Vianen komen. Reden: dit centrum van het rivierengebied wordt druk bevolkt door muskusratten, een ware plaag die onze dijken onveilig maakt. Het waterschap Rivierenland vangt er zo’n 4.000 per jaar. Mijn vrienden die uit België komen, noemen de dieren waterkonijnen en vinden het een lekkernij. Ik moet ze daar gelijk in geven. Als ze hier zijn maken ze van een deel van de vangst altijd een heerlijke stoofpot klaar. Meestal hebben ze er genoeg om een flinke buit mee terug naar Vlaanderen te nemen. Ik verdenk ze ervan dat ze er goed aan verdienen, want Belgische dijken zijn er niet veel. Het viel mijn vrouw onlangs al op dat ze hier steeds vaker zijn.
Zelf begin ik er niet aan, maar mocht u uw gasten, bij voorbeeld met kerst, op een bijzonder regionaal product willen trakteren, dan heeft u hier een recept voor een heerlijke stoofpot.
Ingrediënten voor vier personen: 2 muskusratten, gefileerd, in stukken gesneden; 5 eetlepels boter; 1½ kopje zure room; 1/3 kopje azijn; 5 gesneden sjalotten; zout en peper naar smaak; een halve theelepel tijm; andere kruiden naar smaak.
Bereidingswijze: smelt 3 eetlepels boter in een braadschotel en bak de stukken muskusrat daarin lichtbruin; meng de room, azijn, sjalotten, zout, peper, kruiden en de rest van de boter; giet de helft van dit mengsel over de muskusrat; dek de schaal af en laat dit sudderen op een heel laag pitje; voeg de rest van het room mengsel toe; gedurende tien minuten zachtjes opwarmen tot de saus dik wordt.
De ragoût rat musqué Vianais serveert u met het donkere bier van Duits en Lauret dat gebrouwen wordt in fort Everdingen te Vianen.
De restaurants in Vianen wagen zich er niet aan. Maar als u erom blijft vragen, komt daar vast verandering in.
*'Mijn Vrijstad Vianen in Waterverhalen', een bundel zkv's (zeer korte verhalen) verschijnt begin 2019 bij Uitgeverij Vijfheerenlanden.
Zelf begin ik er niet aan, maar mocht u uw gasten, bij voorbeeld met kerst, op een bijzonder regionaal product willen trakteren, dan heeft u hier een recept voor een heerlijke stoofpot.
Ingrediënten voor vier personen: 2 muskusratten, gefileerd, in stukken gesneden; 5 eetlepels boter; 1½ kopje zure room; 1/3 kopje azijn; 5 gesneden sjalotten; zout en peper naar smaak; een halve theelepel tijm; andere kruiden naar smaak.
Bereidingswijze: smelt 3 eetlepels boter in een braadschotel en bak de stukken muskusrat daarin lichtbruin; meng de room, azijn, sjalotten, zout, peper, kruiden en de rest van de boter; giet de helft van dit mengsel over de muskusrat; dek de schaal af en laat dit sudderen op een heel laag pitje; voeg de rest van het room mengsel toe; gedurende tien minuten zachtjes opwarmen tot de saus dik wordt.
De ragoût rat musqué Vianais serveert u met het donkere bier van Duits en Lauret dat gebrouwen wordt in fort Everdingen te Vianen.
De restaurants in Vianen wagen zich er niet aan. Maar als u erom blijft vragen, komt daar vast verandering in.
*'Mijn Vrijstad Vianen in Waterverhalen', een bundel zkv's (zeer korte verhalen) verschijnt begin 2019 bij Uitgeverij Vijfheerenlanden.